Zmiany kadrowe

Marco Santos obejmie stanowisko CEO w GFT Technologies

Nastąpi to z dniem 1 lipca 2024 roku. Do końca tego roku Marco Santos będzie kierować GFT jako współ-CEO wraz z Mariką Lulay. Z dniem 31 grudnia 2024 menedżerka opuści zarząd Grupy. Ponadto, Jochen Ruetz, obecny CFO w GFT, rozszerzy swoje obowiązki o funkcję zastępcy CEO od 1 stycznia 2025 roku.

Marco Santos obejmie stanowisko CEO w GFT Technologies

Santos zajmował stanowiska kierownicze w GFT od 2011 roku. Początkowo był Country Managerem GFT Brazil, a następnie kierował działalnością firmy w Ameryce Łacińskiej. W 2020 roku przejął odpowiedzialność za GFT USA i został powołany do zarządu Grupy GFT. W tym czasie nadzorował okres szybkiego rozwoju, zwłaszcza GFT Brazil. W 2023 roku awansował na stanowisko CEO GFT Americas, kierując operacjami w Ameryce Północnej i Łacińskiej.

“Chciałbym podziękować Radzie Administracyjnej za ich zaufanie i nie mogę się doczekać kształtowania przyszłości GFT Technologies jako CEO. Rozwój GFT w ostatnich latach pokazuje ogromny potencjał naszego silnego zespołu liczącego ponad 12 tys. talentów na 20 kluczowych rynkach. Nasz cel jest jasny, kierujemy firmę w stronę zmieniającej się przyszłości” – skomentował Marco Santos.

Rada Administracyjna powołała również Jochena Ruetza, CFO GFT, na stanowisko zastępcy CEO. Posiada on wieloletnie doświadczenie na rynku kapitałowym i w biznesie, a od 2003 roku pełni funkcję CFO GFT Technologies SE.